Grundejerforeningen for Jyderup Lyng






Referat fra 2013


Referat af Ordinær Generalforsamling  14. 07. 2013



Generalforsamlingen afholdtes d. 14. juli på ”Strandlyst”


Formanden, Kirsten Piper, bød velkommen.


Vi har desværre mistet et medlem i det forgangne år; Finn Pedersen på vej 10, nr. 11.


Ad 1: Ebbe Holmboe blev valgt til dirigent og konstaterede, at generalforsamlingen var indvarslet i overensstemmelse med foreningens bestemmelser herom.


Ad. 2: Formandens beretning


Det har været et år uden specielle hændelser – hverken storm eller voldsomme vandmasser.

I maj måned blev flere huse på vej 8 besøgt med hærværk.


Der er fortsat et positivt og godt samarbejde med Odsherreds kommune omkring plejen af vores strandeng – det vil sige kommunens Natur & Miljøafdeling. Der er orienteret skriftligt om dette i forbindelse med indkaldelse til generalforsamling.



Ad 3: Vejene, jævnfør Bilag A


A: Vejenes vedligeholdelse.

I henhold til beslutning på generalforsamlingen sidste år er alle vore veje i lighed med 2012 blevet gennemgået, og huller er lappet. Omkostningerne i år ligger på niveau med det på generalforsamlingen vedtagne beløb


Når bestyrelsen drøfter og tager stilling til pasning af veje, må vi erkende, at en del af årsagen til vejenes slid er, at vi altid kører i de samme hjulspor, og at dette har baggrund i en stadig manglende vedligeholdelse/beskæring af beplantning ud til vej.


Vi må atter appellere til en bedre klipning og beskæring ud til veje


A2: Beskæring af bevoksning ved vejene.

Vi besluttede i 2008 en konkret handlingsmodel for beskæring af bevoksningen på vejene – jævnfør BILAG A1 fra 2008. Hver vej valgte en ”vejrepræsentant”, der sammen med et medlem fra bestyrelsen skulle gennemgå vejens status og behov for beskæring. Dette har givet nogle positive resultater, så vi vil meget opfordre til, at dette initiativ forsættes.

Men initiativet har ikke været tilstrækkeligt til at forhindre, at vejene i stigende grad lukker til på visse strækninger. Derfor har bestyrelsen stillet et forslag (jvf. Bilag A2) om, at “vi som forsøg køber os til arbejdskraft, der kan hjælpe med beskæringen”

På generalforsamlingen delte diskussionen sig overordnet set i to synspunkter:

-et synspunkt gik på, at det ikke var rimeligt, at fælleskabets kasse skulle betale for beskæring hos de grundejere, som lader bevoksningen brede sig ud over vejene,

-et andet synspunkt gik på, at den enkelte lodsejer nok er ansvarlig for en passende beskæring, men at fælleskabet ville vinde ved, at der netop blev beskåret langs vejen hos grundejere, der ikke løser opgaven, fordi beplantningen ellers ville brede sig yderligere. Det er vejene, vores grundejerforening er ansvarlig for.

Spørgsmål om, hvorvidt skel ud til vejen kunne identificeres, blev besvaret med, at vi har NVE-boksene som pejlemærke, og at bagsiden af boksene ind mod grunden markerer grundens skel i den ene vejside.  Af matrikelkortet fremgår det, hvor bred vejen er – vejene er ikke lige brede. Bredden varierer mellem 10 alen og 12 alen (1 alen =0,63 meter).

Det blev præciseret, at en beskæring skulle tage hensyn til bevoksningen og ske lempeligt.

For at kunne tage stilling til forslaget, ønskede forsamlingen en angivelse af en økonomisk ramme, og kassereren foreslog en ramme på 20.000 kr. til beskæring og bortkørsel; et beløb som lå lige lidt under forrige års samlede overskud.


Det blev vedtaget, at alle 4 veje skal beskæres for et samlet beløb på max. 20.000 kr. på en sådan måde, at beskæringen starter fra strandengen og bevæger sig op ad vejene. På den måde kunne alle få glæde af initiativet, idet udsigten ned ad vejene i særlig grad vil bedres på denne måde. Forslaget om, at en hyret arbejdskraft vil gå vejen igennem på en nærmere fastsat og varslet lørdag med repræsentanter fra bestyrelsen blev ligeledes besluttet. På generalforsamlingen næste år vil vi drøfte, om resultatet er blevet så gunstigt, at også de dele af vejene, som ligger længere væk fra stranden skal beskæres efter samme model.


A1: skiltning

Bestyrelsen har undersøgt, om vi kan få tilladelse til opsætning af vejskilte især på Vej 10. Vore veje er ”private fællesveje”, og det betyder, at de er en slags offentlige veje, hvor alle kan færdes. Derfor er skiltningen underlagt samme regler som på ”almindelige” veje, og det er derfor uhyre begrænset, hvilke skilte vi må sætte op. Skilte med ”uvedkommende færdsel og parkering forbudt” kan ikke komme på tale, fordi politiet ikke vil kunne overkomme at håndhæve sådanne forbud.


Der er en lille mulighed for, at vi kan få lov til at opsætte skiltet ”Motorkørsel forbudt” med undertavlen ”Beboerkørsel tilladt” på Vej 10, da denne vejs beliggenhed lige over for Strandlystvej kan berettige dertil.  Men det er meget usikkert. Desuden kan vi evt. også få tilladelse til et skilt på Vej 10 med et ” P Offentlig strand 500 m ←” -skilt, som viser hen til Høve strand.


Ellers er de eneste skilte, vi kan opsætte, et ”blind vej” skilt på alle vejene, ligesom vi kan søge om, og sandsynligvis få lov til, at opsætte ”ballonpigen”.


Efter en god debat blev det vedtaget, at bestyrelsen ansøger om skilt til Vej 10 af typen ”motorkørsel forbudt; beboerkørsel tilladt”. Desuden ønskede forsamlingen, at bestyrelsen søger om opsættelse af ”Ballonpige” med anbefalet hastighed på max 20 km/t på Vej 10, 9, 8 & 7.



Ad 4: Strandengen jævnfør Bilag B


a. Vedr. gennemført arbejde på engen efterår 2011 / forår 2012


Der er gennemført en slåning af sivområdet ud for vejene 7-10 i samarbejde med Peter Fischer, Hønsinge Maskinstation efter anbefaling fra naturvejleder Jørgen Stoltz, Silva Danica. Arealet slås med en let maskine. Efter tørring og sammenrivning er det afskårne materiale presset til baller, der er afhentet. Denne beskæring i sivområdet har efterladt ”øer” med tagrør.


Vi finder, at denne løsning og effekt på området har været tilfredsstillende. Det er en stor lettelse, at maskinen har kunnet samle og presse det afskårne materiale – andre år har det været hårdt arbejde manuelt at skulle rive dette materiale sammen.


Stier på engen er slået forår 2013.


Som tidligere år har vi haft positiv dialog med og hjælp fra:

- Odsherred Kommune – Natur og Miljø: Rådgivning og økonomisk tilskud

- Odsherred Kommune – Jobcenter: Slåning af hybenroser i klitområde



b. Kommende arbejder

Ud fra den plejeplan vi har vedtaget på generalforsamling i 2006 iværksætter vi arbejdet på engen efter følgende plan i år (jævnfør bilag BILAG – B / 1 af 2006: ” Beskrivelse af den ønskede tilstand og forslag til pleje af strandengen ud for vejene 7- 10 ved Jyderup Lyng”):


Beskæring i det ”våde” område + blomstereng

Finder sted inden udgang af september


Det er bestyrelsens indstilling, at vi forsætter samarbejde med Peter Fischer, Hønsinge Maskinstation, og atter i år gennemfører en slåning i det våde område med den lette maskine.

Slåning med det materiel, der benyttes af Peter Fischer, giver os også en løsning på at samle og presse det afskårne materiale. Vi tilstræber samtidig, at der står nogle ”øer” tilbage med tagrør. Størrelsen af disse vil afhænge af, hvor langt vi kan køre ud i det våde område.

Vi vil tilstræbe at siv/rør-øerne forsøges flyttet til områder der blev slået i 2012.


Vi har ansøgt Natur & Miljø i Odsherreds kommune om økonomisk tilskud for 2012 – og der er givet tilsagn om dette.


Kommunens Job-shop er pålagt at yde hjælp til naturpleje i et vist omfang – så vi vil atter forsøge at få gavn af dette.


Forhåbentlig vil vi så på fælles arbejdsdag kunne tage fat om mangler i det våde område – men primært satse på beskæring af hybenroser og gyvel i klitområdet


Projekt ”frølomme”: Vi har iværksat et lille forsøgsprojekt med det formål at åbne til frit vandspejl i et lille område mellem Vej 9 og Vej 10. Her har tidligere været en mindre sø og ved at forsøge at frilægge et område, kan der evt. opnås særlig gunstige betingelser for frøer. Dette gøres med accept fra kommunen. Vi har en aftale med biolog og søplejekyndig om at udføre arbejde med slåning af rørene under vand flere gange gennem sommeren. Vi følger udviklingen over et par år og ser hvilke resultater, der kan opnås.


Bestyrelsen har desuden anmodet om møde med kommunen i august for at komme med i drøftelserne om kommunens plejeplan.


Formanden påpegede, at der ved Vej 7 og 9 beklageligvis har været gravet lyng og sumphullæbe op. Det henstilles, at beboere og andre undlader dette.


Formanden takkede de medlemmer, der deltog i arbejdet på ” fælles arbejdsdag ”.


På generalforsamlingen blev der udtrykt glæde over den nuværende frodige bevoksning på engen og de mange sommerfugle.




Fælles arbejdsdag vil finde sted  LØRDAG DEN 28. september

Bestyrelsen vil satse på fælles bespisning – f.eks. noget grillmad




Ad 5: Kassereren, Henning Lektonen, fremlagde regnskabet, Bilag C, som blev godkendt med akklamation.


Medlemmer, der betaler af kontingent over betalingsservice, anmodes om at huske at påføre vejnavn + husnummer på girokortet. (Det kan ellers undertiden være svært at se, fra hvilket hus en betaling kommer).


Ad 6: Bestyrelsen foreslog at bibeholde kontingentet på de nuværende 550 kr.  Dette blev

vedtaget.


ad 7: Kassereren fremlagde budgettet for 2014, som blev vedtaget.


Ad 8: Bestyrelsesmedlemmerne Birgitte Elle og Henning Lektonen var på valg; begge var villige til at modtage genvalg, hvilket skete.


Ad 9: Revisor Torben Erichsen, Vej 7, nr. 9 blev genvalgt sammen med revisorsuppleant Kurt Larsen, Vej 10, nr. 7.


Ad 10: Betaling for den frivillige vagtordning agter bestyrelsen at hæve med 50 kr. til 250kr/sæson, og som sidste vinter deles opgaven mellem vagtmanden Knud Asbjørn og Torben Erichsen. De to aftaler internt, hvordan de vil fordele perioden.


Telefonnummer til Knud Asbjørn:59 31 51 16

Telefonnummer til Torben Erichsen:21 76 92 75.


Ad 11: Eventuelt

Et medlem argumenterede for, at bestyrelsen i stedet for at beskære bevoksningen mod vejene hos grundejere, jf. ovenfor under pkt. 3, A2 , sørgede for en ordning med afhentning af grenaffald efter grundejernes egen træbeskæring. Dette ville måske kunne fremme vores omhu med beskæring langs vore veje. Forslaget kunne ikke behandles, da det ikke var fremsat rettidigt, og da punktet allerede var færdigbehandlet under pkt. 3.


Allan Griege havde hørt fra et bestyrelsesmedlem i en grundejerforening i Nykøbing/Rørvig, at der ikke skulle være lovhjemmel til den påbegyndte kloakering i sommerhusområderne. AG sender oplysning til bestyrelsen om kontaktperson, og bestyrelsen undersøger derefter sagen.


Allan Griege, Ole Asmussen og Torben Eriksen påtog sig at flytte redningsposten ud for Vej 9 tættere på strandkanten (det vil så blive femte gang siden 1939 redningsposten må flyttes - i takt med at strandengen hele tiden bliver bredere, fordi havet lægger land til hos os). Forsamlingen foreslog desuden, at grundejerforeningen i givet fald holder redningsposten vedlige, hvis kommunen en dag ikke længere gør det.


Et spørgsmål om, hvorvidt en pullert-lignende genstand ved Vej 9’s udmunding i Lyngvejen er opsat inden for foreningens område, blev stillet. Bestyrelsen ser på sagen.


Endelig blev et nyt initiativ varslet: En hjemmeside for grundejerforeningen går i luften inden jul i år!


Mødet blev afsluttet med en stor hånd til bestyrelse.





Dirigent: Ebbe Holmboe



Referent:Birgitte Elle




Bestyrelsen:

Kirsten Piper (formand) Vej 7, nr. 5

Birgitte Elle, Vej 7, nr. 8

Henning Lektonen, Vej 7, nr. 16

Henrik Lau Nielsen, Vej 10 nr. 33

Flemming Sklander, Vej 9, nr. 11


 



Kliik her for at gå tilbage




























































































































































































Gå til toppen af siden.




Denne side er opdateret d.29-03-2016.

Webmaster:  Flemming Sklander